Imal neko recept za pitu sa sirom?

Testo: brašno, voda, so i ulje. Mešaj i mesi dok ne napraviš dobro testo. Kad napraviš, stavi na čistu krpu koju si malo posolio brašnom, namaži malo ulja na vrh i ostavi da ćuti oko 45 minuta.

Nadev: sir, jaja, umuljaj ih dobro zajedno. Može i soli valjda. Ovde sam tanka jer ne pravim sa sirom.

Kad je testo spremno, na sto stavi neko veliko, čisto platno. Na njega razvuci testo, polako gornjim delom dlana podiđi ispod testa i polako ga razvlači. Testo na platnu treba da bude što tanje, da se providi. Pazi da ga ne pocepaš. Ivice treba da budu preko ivica stola. Te debele okrajke otkini. Onda pospi nadev na testo, podigni jedan kraj platna i polako pravi rolat od testa.

Uzmi tepsiju i namaži uljem ili mašću. Polako i pažljivo stavi pitu unutra, pazi da se ne pokida. Umuti viljuškom jedno jaje s malo ulja i premaži pitu odgore. Peci na oko 200 stepeni jedno pola sata, dvadesetak minuta. Otvori s vremena na vreme i probodi malo viljuškom ili probaj parčence da vidiš da li je gotovo. Voila

Ovo ti je recept za manje više svaku domaću slanu pitu. Ako te mrzi da mesiš, kupi kore u radnji i ređaj. Na tepsiju maži opet malo ulja ili masti, pa stavi dve kore, pa sir, pa opet dve kore ali u obrnutom smeru, ako je jedan red bio "horizontalan" drugi neka bude "vertikalan". kad završiš, iseci ih na kocke, premaži jajetom i peci.

/r/serbia Thread