Kabinet bezuinigt 43 miljoen op hoger onderwijs onder de noemer ‘doelmatiger onderwijs’

Hoger onderwijs

Kwaliteit in het hoger onderwijs

De kwaliteit van het hoger onderwijs moet in de volle breedte omhoog. D66 wil de aanbevelingen van de commissie Veerman uitvoeren. Universiteiten krijgen daarbij een sterke focus op fundamenteel onderzoek. Hogescholen hebben grotendeels een regionale onderwijsfunctie. Hogescholen bieden bovendien gerichte professionele masters aan en doen in samenwerking met het bedrijfsleven praktijkgericht onderzoek. D66 wil dat alle instellingen kiezen voor een scherper profiel. Zij maken hierover afspraken met de overheid. Daar wordt de financiering aan gekoppeld, zonder perverse prikkels. D66 wil meer verscheidenheid in het aanbod, zoals klassen voor uitblinkers en verkorte routes. Het HBO vormt voor D66 de top van het beroepsonderwijs en is daarmee een gelijkwaardig alternatief voor de universiteit. Het is bijvoorbeeld een aantrekkelijke keuze voor VWO’ers die willen uitmunten in een beroep. D66 pleit in het hoger onderwijs voor een clustering naar brede bacheloropleidingen, waarin meer afstudeerspecialisaties en verschillende afstudeerniveaus worden aangeboden.

Studiefinanciering

D66 wil kwalitatief Hoger Onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen die wil studeren. D66 is voorstander van het studievoorschot, omdat hiermee de kwaliteit van het onderwijs sterk wordt verbeterd. Het geld dat met het studievoorschot vrijkomt investeren we volledig in de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Met het studievoorschot lenen studenten tegen een lage rente en betalen ze na hun studie terug naar draagkracht. De aanvullende beurs blijft bestaan. Daardoor blijft het hoger onderwijs toegankelijk.

D66 is voorstander van het studievoorschot, omdat:

Kwaliteit van onderwijs gaat omhoog

Door het studievoorschot komt er elk jaar tot 1 miljard euro extra beschikbaar voor het hoger onderwijs. Dat is een gigantische extra investering. In tijden van bezuinigen komt er 20% extra geld bij. Dit is de grootste extra investering in het hoger onderwijs sinds decennia.

Het extra geld wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs: minder drukke collegezalen, intensievere begeleiding van studenten en meer contacturen.

Er komt instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting, zodat studenten meebepalen waar het geld naar toe gaat.

Schakelen en doorstromen tussen MBO, HBO en universiteit wordt makkelijker. Een schakeljaar kan je vanaf 2017 tegen het reguliere collegegeld volgen, in plaats van het hogere instellingstarief.

/r/thenetherlands Thread Parent Link - folia.nl