Majdnem

Az ott élő magyarok rohadtul nem értik a hivatali magyar nyelvet, ha választhatnának két nyomtatvány, űrlap, bármilyen hivatalos dokumentum közül, inkább a szlovák nyelvűt választanák. El tudom képzelni, hogy pár százalék igénybe venné, de ők a kivétel.

Sajnos a megfelelő infrastruktúra sincs meg hozzá, hiába lenne magyarul írva egy nyomtatvány, a vonatkozó törvények nincsenek meg magyarul. A hivatalokban dolgozók sincsenek kiképzve arra, hogy érthető és pontos, magyar nyelvű eligazítást tudjanak adni, így hiába fordulnának Marikához, akiről tudják, hogy beszél magyarul, ő sem tudna segíteni. Ha a neten rákeresnek egy hivatalos ügyre, magyar források szinte egyáltalán nem találhatóak.

Én úgy látom, hogy a kétnyelvűségre egyáltalán nincs igény a kisebbség részéről. Jó persze, néha felbukkan egy-egy civil kezdeményezés, de ez a folyamat még el sem indult és a fenti gyakorlati problémák megoldására kéne fókuszálniuk, az pedig nem megy fél év alatt és ez a munka még el sem kezdődött. Ha 10 évvel ezelőtt beindult volna, ma már talán tudna terjedni, mert be lenne járatva a dolog.

Egyébként pedig a kormányon és a törvényhozáson is át kellene ütni a dolgot, tetszik vagy nem, ha együtt élünk akkor egyezkedni kell, kompromisszumokat keresni és lehet, hogy egy jó pozícióban nem feltétlenül ez lenne az első, amiért bejelentkezik a magyar politikai képviselet: a helyiek is sokkal fontosabbnak tartják a régió fejlesztését, déli autópályát, ipart, az iskolák és egészségügy fejlesztését mint a nyelvhasználatukat.

Ne érts félre, nem a ballibsi "semmi közünk hozzájuk" álláspontból érvelek, csupán letoltam ott 25+ évet és szerintem jól ismerem a helyieket. Plusz, csak a szlovákiai viszonyról tudok beszélni, lehet Erdélyben máshogy mennek a dolgok.

/r/hungary Thread Parent Link - i.redd.it