"Sentimentul e că nimănui nu-i pasă de cercetare” - ministrul Ciprian Teleman după audierile din Comisia pentru știință și tehnologie din Parlament / 2 miliarde de euro din PNRR ar “compensa” bugetul de 0,14% din PIB pentru cercetare

Well, shit, then. Daca /u/Morigain poate vorbi din experienta proprie, oricare ar fi aceea (caci e destul de vag, omul, momentan), atunci pot si eu. Here we go.

La competitia PCE de anul trecut (2020) am avut 2 colaboratori care au depus proiecte, in care eu eram coleg (coautor). Desi ambii au cariere relativ ample in domeniile lor de mai bine de 20+ ani, ambii au avut review-uri proaste legate de H-index, de impact si alte kkturi de genul asta. Eu am fost implicat pe partea de analiza de date (bioiformatica, 10 ani + experienta), si pana si mie mi-a fost contestata experienta, desi aveam o implicare secundara in proiectele respective.

Si ca sa fie clar, aici, review-erii respectivi erau din alte tari, nu aveau tangente (sper / cred) cu nimeni din tara noastra si se doreau a fi cat se poate de impartiali. Ideile respective erau inovative, implicau NGS (next generation sequencing), ceea ce a fost initial laudat de catre review-eri, dar ceea ce au criticat ei a fost apoi, literalmente, pedigree-ul cercetatorilor implicati, H-index-ul si impactul / experienta fiecareia in domeniul sau (sau mai degraba lipsa acestora).

Deci /u/Morigain, despre ce PLM vorbim aici? Despre experienta ta de prin alte tari, despre situatii ipotetice, despre (pura) fictiune sau despre realitatea, de facto, din Romania? Sau despre lipsa fondurilor de la toate competiille astea, ceea ce duce la respingerea unor proiecte pe motive efectiv scoase din cur?

Exercitiu de imaginatie / empatie, daca mai esti capabil de asa ceva.

/r/Romania Thread Parent Link - edupedu.ro