Te feldobnál egy dílert a rendőrségen ha a legjobb barátod élete múlna rajta?

Semmi értelme a dílert feldobni, azzal akár olyan helyzetet is teremthetsz, amit egyáltalán nem akartál volna. A dolog eszkalálódhat, és olyan folyamatokat indíthatsz el, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, de akkor már késő lesz, mert ugye képtelenség a szart visszalapátolni a lóba. Annyi szent, hogy emiatt nem fog leszokni a Laci, mert a drogosok legalább két dologban kiemelkedően kreatívak tudnak lenni: 1. Hogy szerezzék be, és 2. Hogyan titkolják el, hogy drogoznak. Az biztos, hogy meg fogja oldani máshogy, valószínűleg még aznap.

Ami Lacit illeti, nos, őszintén szólva attól tartok, hogy önmagától sajnos senkit nem lehet megmenteni. Ahhoz, hogy letegye, neki magának kell akarni, amíg ez a szándék nincs meg benne, sajnos semmi esély a változásra. Ez egyfajta létforma, egy életvitel, annak minden velejárójával együtt. Az illegalitás izgalmas, és hát ide tartozik az is, hogy a zene, a partyk jó társaságban bizony kimondottan szórakoztatóak tudnak lenni. Megadja Laci számára a közösség, a valahová tartozás érzését. Ahogy írtad, Laci jól érzi magát így, még az is lehet, hogy boldog - de legalábbis úgy érzi, hogy van élete. Ezzel az élettel szemben kellene neki alternatívát felmutatni, hogy ő maga is akarjon változtatni, ez azonban a mai magyar valóságban bizony nem lesz egyszerű.

Mert ugye azzal mindannyian tisztában vagyunk a hogy ma nem a tehetség és a szorgalom érvényesül kis hazánkban, hanem sokkal inkább az számít, hogy mennyire vagy lojális a rendszerhez, és milyen ügyesen helyezkedsz. Hogy amíg nem állsz be a sorba, addig esélyed sincs a kitörésre, ám ha rendelkezel a megfelelő kapcsolatokkal, akkor bizony megtehetsz bármit. Akkor előbbre juthatsz, és sosem esik bajod, sőt, a legnagyobb szarból is kivakarnak (K). Ha viszont nem vagy csókos, akkor sajnos öcsém rábasztál, akkor a nálad amúgy jóval tehetségtelenebb, de megfelelő kontaktokkal rendelkezők az első adandó alkalommal elnyomnak majd, mint a csikket.

Szal szerintem ha Laci tényleg olyan sokat jelent a számodra, akkor milliószor többre mész azzal, ha sokat foglalkozol vele. Azonban semmiképp ne papolj neki, hanem közelíts hozzá barátsággal, beszélgess vele mélyen, őszintén és komolyan. Első körben arra próbáld rávenni, hogy fogyasszon kevesebbet. Hogy nem kell mindig betépni, mert anélkül is jól érezheti magát. Hogy tervezgessen egyaránt rövid, és hosszú távra. Hogy tűzzön ki célokat maga elé, és tegyen meg mindent azért, hogy elérje azokat. Ha lesz neki helyette valami más, valami, ami annál is fontosabb, és betölti az életében azt a helyet, amit most a drog foglal el, akkor talán képes lesz magától is letenni. Erre próbáld meg rávezetni, és légy nagyon kitartó, mert mindenre lesz kész válasza. Nehéz feladat, de nem lehetetlen. Sok sikert!

/r/hungary Thread