/r/Serbia Sveopšta diskusija za sredinu nedelje (mid week random discussion) - Jan 20, 2021

Paaa, ima razlike između neverovanja u vakcine koje postoje decenijama i koje su dokazano bezbedne i vakcina koje su razvijene i testirane u roku od godinu dana. Prvo Oksford, pa Pfizer, pa Moderna pokazuju brzi napredak u razvoju i onda od nikud i Rusija i Kina imaju svoju vakcinu, super testiranu, izvolte.

Pritom bilo je uzbune od strane Ruskih naučnika o spremnosti vakcine, a ni Kineska nije završila 3 rundu testiranja. Pfizer i Moderna koriste novu mRNK tehnologiju, zbog čega je nekim ljudima prpa, i to opravdano. Pojavljuju se neke vesti o nuspojavama Pfizer vakcine mada to sam samo video na RT. AstraZeneca (oksford) je adenovirus bazirana što je bolje poznata tehnologija, ali pokazala se kao nešto manje efikasna, oko 70%.

Ruska je isto adenovirus, Kineska je deaktivirani virus što je isto dobro poznat način pravljenja vakcina. Ali o njoj se sada pojavljuju istraživanja u svetu da se pokazuje da je oko 50% efikasna...

Ovo je moje laičko razumevanje u ovom moru prenaglašenih i lažnih vesti.

Što se političke ideologije tiče, pre ću imati pouzdanje u privatnoj kompaniji u kolko-tolko demokratskoj državi nego u autokratskom režimu koji pokušava da uveća svoju reputaciju brzo proizvedenom vakcinom.

Zar nije malo čudno da su sve vakcine od jednom na tržištu, i ako koriste radikalno različite metode?

/r/serbia Thread Parent