Mi a véleményetek a programozó kurzusokról?(Greenfox,Progmasters stb)

Lehet, hogy nem lesz népszerű a hozzászólásom, de gondoltam segítek, ha már pont szembejött a kérdés és még hozzá is tudok szólni érdemben mint érintett. Ölég hosszú lesz.

Én két diploma után végeztem el a Greenfoxot, és kaptam azonnal munkát utána.

Gimiben nagyon érdekelt az informatika, mégse ezt választottam továbbtanulási útként. Dolgoztam az eredeti szakmámban, mégse éreztem igazán jól magam, aztán eszembe jutottak a régi motivációim az informatika kapcsán. Egy évig tanulgattam otthon, ismerkedtem a dologgal, hogy rájöjjek, tényleg az én utam tud-e lenni, aztán amikor biztos voltam benne, akkor jelentkeztem a GF-ba.

A felvételi kemény, nagyon szórják az embereket (legalábbis amikor én jelentkeztem, akkor még ez volt, most nem tudom, mi a helyzet, mert már nagyon sok "évfolyam" indul egymás után), nagyon megnézik, hogy ki az, aki alkalmas a nagyon gyors és folyamatos tanulásra és konstans terhelésre.

A képzés baromira igénybevett, nehéz volt, szenvedős volt, mindenki szétcsúszott a végére (az is, aki előtte tanult már egyetemen programozni). Húzós a napi 10-11 óra folyamatos nettó koncentráció, úgy, hogy az életedre emellett semmi időd nem marad.

Fél hónappal az oklevélosztó után már az első munkanapomat kezdtem. Már jó ideje a cégnél vagyok, és nagyon szeretnek. Szívesen és gyorsan tanulok, könnyen alkalmazkodom, kreatívan oldok meg problémákat, nem húzom a szám a kellemetlenebb feladatoknál, divatosan szólva "proaktív" vagyok, és nagyon jól dolgozom csapatban. Ezek nagy részét (a tanulási készséget és a kreativitást kivéve) a GF-nak köszönhetem.

Nyilvánvalóan nem tanultam meg programozni ennyi idő alatt. A cég nem is ezt hirdeti. Hanem segítenek elindulni ezen az úton. Olyan embereket képeznek, akik szívesen, gyorsan alkalmazkodva tudnak kreatívan dolgozni, és akikkel könnyű szót érteni. A cégnél sok GF-os van, és én eddig a többiekről is csak jót hallottam. Minden ott végzett belerakta a képzésbe a szívét meg a pénzét, nyilván bizonyítani akarnak, és annyit tanulni, amennyit csak lehet.

Szerintem érdemes azon elgondolkozni, hogy az egyre terjedő IT ipar nem csak mély, matematikai tudással rendelkező programozókra tart igényt, egyre több az olyan feladat, amihez erre nincs valós szükség. Ezt nem én találtam ki, én is utánaolvastam, illetve a munkahelyen is ezt látom. Együtt dolgozom nagyon sok végzett villamosmérnökkel és proginfóssal, egyenrangú partnerként, eddig soha nem jelentett szakadékot közöttünk a képzettségünk különbözősége (itt természetesen a velem azonos munkakörben dolgozókra gondolok). Sőt, még a seniorok is ugyanazt emelték ki mint te, hogy a képzésük 80%-a szerintük felesleges volt, a tudást, amit a mindennapokban használnak, azt a különféle munkahelyeiken szedték fel. Ehhez nem kell IT-s diploma, csak intelligencia és kurvasok tanulni akarás. Már nem junior pozícióban vagyok, eljutottam arra a szintre, hogy a munka, amit végzek, (már) hasznos a cég számára, fontos a pozícióm a termék szempontjából, és eleget tudok tenni a követelményeknek, sőt, időnként túl is teljesítem azokat.

Szóval a képzés nem kamu, "működik", az emberek elhelyezkednek, a munkahelyekről pedig szinte csak pozitív véleményt hallani a volt diákokról. Ez a Greenfoxra vonatkozik, más iskolával kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.

Lehet amúgy nem szeretni ezt, én teljesen megértem, de szerintem van akkora a piac, hogy elférjünk rajta. Ha a munkáltatónak mély szakmai tudású programozó jedire van szüksége, akkor úgysem bootcampekből fog válogatni.

A kérdésedre én nem tudok sajnos választ adni, szóval szerintem írj egy szimpatikus iskolának, hogy ez a helyzet, infószakon vagy, érdemes lenne-e, stb. Én annyit tudok mondani, hogy sok mérnök és infós juniorral kezdtem együtt, és ugyanazt szintű munkát ugyanolyan minőségben tudtuk elvégezni. Ugyanannyi pénzért.

Remélem, tudtam azért valamennyi rálátást adni a témára.

TL;DR: Nekem bejött.

/r/hungary Thread