[Serios] Dacă se dorește introducerea căsătoriilor între persoanele de același sex, de ce nu facem referendum?

Primul principiu de interpretare legislativa ce trebuie aplicat in acest caz: Unde legea nu face distinctie, nici noi nu trebuie sa o facem. (Asa ar interpreta un judecator normal la cap lipsa flagranta a precizarii genderului).

Din câte știu, art. 48 a fost modificat acum câțiva ani tocmai pentru a elimina ambiguitatea. Este posibil să mă înșel, însă în orice caz, Constituția nu este vreo biblie, reprezintă un contract formal între toți cetățenii unei țări, iar modificarea ei ar trebui să se facă EXCLUSIV prin referendum. În plus de asta, ar trebui să se poată modifica nu numai prin inițiativă politică, ci inclusiv prin inițiativă populară (ceea ce este și cazul dacă strângi n semnături, dacă nu mă înșel).

Ceea ce spui tu aici este un caz clasic de tirania majoritatii.

Nu, diferența esențială față de tirania majorității este că nu vorbim aici de restricționarea drepturilor unui anumit grup de persoane, în timp ce majoritatea se bucură în continuare de acel drept. Dacă, de exemplu, s-ar face referendum ca ungurii să nu mai aibă drept de vot, atunci ar fi caz de tiranie a majorității, pentru că românii ar putea merge în continuare la vot, în timp ce ungurii ar trebui să stea acasă, doar pentru că sunt unguri.

vezi tirania majoritatii, vezi dorinta poporului de a avea taxe mici, bani multi si matase pe post de hartie igienica

Nu e chiar corect ce spui tu. Adică evident, lumea ar vrea taxe mici, bani mulți și mătase pe post de hârtie igienică DAR aceste lucruri nu sunt posibile din cauza resurselor, care sunt limitate. Poți avea stat liberal, cu taxe mici, sau stat social cu taxe mari. Nu poți avea stat social cu taxe mici, doar dacă toată țara stă pe o mină de aur. Totuși nu văd o problemă în a lăsa la decizia poporului dacă vrea stat liberal sau stat social. Personal, aș opta pentru un stat liberal, însă este o decizie care poate fi foarte bine lăsată la latitudinea electoratului.

Singurele lucruri care consider că nu ar trebui lăsate la latitudinea electoratului sunt deciziile tehnice, care necesită cunoștințe tehnice într-un anumit domeniu. Adică nu aș fi de acord să fie întrebat Ion de la Găinațu' din Vale dacă ar trebui să fie TVA-ul 19% sau 24%, dar aș fi de acord să fie întrebat dacă vrea stat social sau liberal.

/r/Romania Thread Parent