Atatürk hakkında sağlam bilgi

Arkadaşların yazdıklarına bir iki şey ben de ekleyim. Onları okuduktan sonra bunlara da bak:

Atatürk'ün yazdığı yurttaşlık bilgileri kitabı (bu önemli) Şükrü Hanioğlu: Atatürk An Intellectual Biography Zafer Toprak: Cumhuriyet ve Antropoloji Zafer Toprak: Türkiye'de Popülizm Mete Tunçay: Türkiye Cumhuriyeti'nde tek parti yönetiminin kurulması

Destekleyici eserler (Dönemin kadrolarının zihinsel formasyonunu daha iyi kavrayabilmek için): Jean Jaques Rousseau'nun siyaset hakkında yazdıkları: Atatürk'ü en çok etkilemiş Fransız münevverlerinden biridir. En azından volonté general kavramı hakkında bilgi sahibi ol. Güçler ayrılığının neden 30'larda değil de 60 darbesinden sonra memlekete yerleştirilmeye çalıştığını anlarsın. Şunlara bak: http://plato.stanford.edu/entries/rousseau/ http://www.iep.utm.edu/rousseau/

Ziya Gökalp: Türkçülüğün esasları

Şevket Pamuk: Türkiye İktisat Tarihi (Kitabın başından 50'lere kadar olan kısım)

Erik Jan Zürcher: Modernleşen Türkiye'nin Tarihi (Kitabın başından 50'lere kadar olan kısım)

Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar: Atatürk'ün okuduğu kitaplar ve aldığı kitapların sağına-soluna yazdığı notlar. Atatürk'ün zihinsel haritasında enteresan bir gezi. Benim elimdeki baskısı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan.

İki dünya savaşı arasındaki Avrupa hakkında bilgi sahibi olmanı şiddetle tavsiye ederim. Türkiye o dönem ortaya çıkan ekonomik krizlerden, ideolojilerden ve siyasi olaylardan bağımsız değil. Mutlaka Batı Avrupa (Fransa, Almanya ve İtalya özellikle) tarihi hakkında bilgi sahibi ol.

Nutuk'u şu aşamada okuman gereksiz. Kitap Atatürk'ün zaviyesinden Kurtuluş Savaşı'nın değerlendirilmesinden ibaret. Başlangıç aşamasında sıkıcı gelebilir. Sevan Nişanyan'ın Yanlış Cumhuriyet isimli kitabını tavsiye etmiyorum.

/r/Turkey Thread