Trött

Hej Takafumi! Till att börja med är det grymt bra av dig att inse att du kanske behöver lite hjälp och att du också söker den, det ska du ha cred för!

Jag har själv några års erfarenhet av arbetslöshet, psykologer och brist på motivation så tänkte att jag skulle dela med mig av lite tankar..

Först och främst så kan ihållande trötthet och bristande motivation vara symptom på diverse medicinska åkommor, som t.ex. järnbrist och allmän undernäring, diabetes, problem med sköldkörteln, depression mm.

Om så är fallet så är det både lätt och väldigt farligt att fastna i ett läge där man tror att man bara behöver lite extra Vilja™ och så löser sig allt. Det är också "lösningen" man ofta får av de som aldrig varit med om det.

Jag kan ju naturligtvis inte avgöra ifall du har någonting av sakerna ovan, men det kan vara väldigt skönt att gå till en vårdcentral och ta blodprov för att kolla upp det fysiska så man har ett kvitto på att kroppen är i ordning.

Psykolog är någonting jag personligen tycker att alla skulle kunna behöva ibland. För att avstigmatisera det lite brukar jag tänka på det som en personlig tränare för hjärnan.

Tyvärr kan det dock vara lite meckigt att få tag på en, och på det en som passar dig som person.

Som andra nämnt så kan man ju googla fram valfri psykolog, betala själv och få det att gå undan. Alla har dock inte ekonomin för det, speciellt inte arbetslösa människor.

Så då behöver du en remiss från vårdcentralen. Du går dit och berättar hur du mår och att du känner att du skulle behöva hjälp av psykolog. Kostar 100-200 per gång eller nåt, kommer inte riktigt ihåg. Det ingår också i högkostnadsskyddet.

Om du inte känner dig alltför frisk så kan du gärna krydda lite åt det mörka hållet för att bli tagen på allvar. Ibland blir man lite för lätt bortviftad ifall man inte står med en färdigknuten snara i handen så att säga.

Och med tanke på att det är väldigt svårt att få ur sig allt man egentligen behöver säga på den korta tiden man har så vill jag tro att det på nåt sätt jämnar ut sig.

Var beredd på att det kan/kommer ta tid som i 3 månader plus.

I och med att du nämnde problem med just CV så började jag tänka på (jobb)coachning. Inte nödvändigtvis AF-varianten som kan vara lite träig och spårbunden, utan de mer specialiserade ställena som socialtjänsten ofta har ett par pamfletter från.

De är ofta gjorda för människor som varit borta ett tag från arbetsliv och skola och således har lite extra bekymmer med att komma in på banan igen. Bemannas ofta av de finaste människorna du kan tänka dig.

I Göteborg där jag bor hade jag turen att hamna på ett sådant ställe där de hade både coachning och psykolog (samtalsstödjare). Vet ju inte hur det ser ut hos dig men det bör ju kunna gå att lösa någonting liknande även om båda sakerna kanske inte är på samma ställe. Varva teori med praktik på nåt sätt.

Avslutningsvis tänkte jag bara nudda lite vid KBT vs psykoterapi. Jag har ännu inte stött på att jag fått välja mellan de två. Oftast kan de lite om båda. Privat får du väl vad du betalar för.

Skillnaden lite förenklat är att KBT närmar sig problemet från ett väldigt praktiskt perspektiv. Du känner som du gör för att du tänker som du gör. Lär dig tänka annorlunda så börjar du känna annorlunda.

Terapin går ofta ut på att du får "hemläxor" som t.ex. att inte räkna pengarna 70 gånger innan du kommer fram till kassan när du faktiskt vet att du har tillräckligt. Olika läxor beroende på problematik.

Psykoterapin vill gärna försöka hitta förklaringar i din historia till varför du mår som du mår och gör som du gör. Om du kan identifiera och sedan bearbeta t.ex. ett förträngt traumatiskt minne så är tanken att du ska kunna fungera bättre sen.

Om jag får var lite lustig så tänker jag ibland på dem som påhittade filmtitlar där KBT är "Fake it 'til you make it!" och psykoterapi är "Jakten på mening".

Olika människor har olika preferenser där. För mig har KBT alltid känts lite plastigt. Som om mitt nyfunna tänkande och mående liksom inte bottnar i någonting verkligt och därför kraschar. Men vet många som blivit hjälpta av det med.

Ursäkta väggen men jag har dygnat.. Jag ska ge mig nu. ;)

Lycka till!

/r/sweden Thread