Yhdysvaltoja ravisuttaa ennennäkemätön irtisanoutumisten aalto – kymmenet miljoonat työntekijät jättäneet aiemman työnsä

Itse olen hoitoalalla hoivakodissa sairaanhoitajana (+keikkaa eri yksiköihin). Omaan kohtalaiset/riittävät atk-taidot potilastietojärjestelmien ja sähköpostin käyttämiseen. Nykyään joissain paikoissa on organisaation sisäinen pilvipalvelu, jonne esim. osasto- ja tiimipalaverimuistiot laitetaan. Mutta tosiaan ei ole tavatonta, että eläkeikäisiä sijaisia tulee tekemään vuoroja niin heille jopa outlookin käyttö on hepreaa niin edes pilvipalvelusta mainitseminen menee täysin yli ymmärryksen. Itselläni ei ole opetustaitoja, eikä palkassa näy mutta hyvää hyvyyttään tulee välillä kädestä pitäen opastettua keikkalaisia kirjaamisiin. Yhdessä keikkapaikassa kirjataan vielä käsin, pidin tätä hullunkurisena vuonna 2021, mutta kun huomannut että monen hoitajan it-taidot ovat heikot/erittäin heikot niin olen ymmärtänyt ettei se niin hullunkurista olekaan. Välillä tulee toimitettua myös puhtaasti siistijän virkaa, kun hoitokoti on kilpailuttanut siivouksen ja kaikennäköisiä 'hauskoja' tilanteita on tullut vastaan, että siistijälle ei esim. kuulu ruokasalin pöytien siirto kun pesevät koneella lattioita. Uutta jätesäkkiä ei siistijä laita kärryyn paikalleen, jonne paskavaipat laitetaan jos hoitaja ei ole laittanut (keikkalaiset eivät edes tajua laittaa) jätesäkkirullaa kärryn alaosaan, tosiaan metrin päästä kärrystä kaapista sijaitsee rullat mutta kun ei soppariin kuulu niin ei kuulu. Pöytien pyyhkimiset kuuluu hoitajille myös arkisin (oli jo ennen koronaa). Viikonloppuisin ja arki-iltoina ruokasalin lattiat puhdistetaan rikkalapiolla. Monissa paikoissa arkisinkin (vkl jok yksikössä joss olen ollut) hoitajat jakavat ruoan ja astiat tiskikoneeseen ja tiskikoneesta takaisin kaappiin. Lounas ja päivällinen tulee jostain puljusta lämpökärryissä, aamupuuron teko kuuluu yöhoitajalle. Päivällisruokavuokien pesu ja iltapalan (leipien teko) tarjoaminen ja poiskorjaus tietenkin hoitajille joka pv. Petivaatteet monissa paikoissa kilpailutettu pesula hakee, mutta asukaspyykin pesevät hoitajat osaston pesukoneessa ja vievät takaisin asukshuoneen kaappeihin. Hoitotuki ja asumistuki hakumuksien tekokin on etenevässä määrin siirtymässä hoitohenkilökunnalle (itse en sh koulussa saanut näihin mitään koulutusta, enempi sosionomijuttuja). 'Sihteeri' hommia kuten vaikka hammaslekuri tai erikoissairaanhoidon ajanvarauksia tulee myös tehtyä ja taksin varaamisessa pitää tietää onko kelakorvattava vai ei ja soitella lähteekö omainen viemään vai lähteekö hoitaja mukaan ja sitten mennäänkin vuoro yhden hoitajan vajeella jo valmiiksi alimiehitetyssä vuorossa.

Pääasia hoitajalla pitäisi kuitenkin olla kliininen hoitotyö. Hygienista huolehtiminen, ravitsemus, lääkkeiden anto. Sen jos saa vuorossa tehtyä niin voitonpuolella ollaan. (sairaanhoitajilla sitten vielä perushoidon päälle lääkärinkierto, verinäytteiden otto, lääketilaukset, omaisyhteistyö). Ei tosiaan jää aikaa rupatella mukavia mummojen ja pappojen kanssa, vaikka viriketuokiot ja ulkoilut kuuluisi kenenkäs muiden kuin hoitajien järjestää. (joissain paikoissa on vapaaehtoisia höpöttelemässä vanhusten kanssa, mutta korona-aikana neon jäissä, samoin kampaajat ei osastolle tule, niin hoitaja jolla pysyy sakset kädessä leikkaa asukkaiden hiukset)

(Tässä on muuten tästä aiheesta hyvää pohdintaa, että kiiren tuntu on lisääntynyt koska nimenomaan hoitajan aika menee niin paljon muuhun kuin hoitotyöhön ja hoitajakoulussa kuitenkin saa vain hoitotyöhön koulutuksen https://www.tehylehti.fi/fi/blogit/mainio/hoitajien-kiire-keksitty-juttu)

En muista mikä nykyään on lainmukainen hoitajamitoitus ja miten se lasketaan mutta realiteetti on että voi olla 24 asukasta ja neljä hoitajaa aamussa, neljä illassa on suunniteltu miehitys. Poissaolon sattuessa mennään sitten kolmella kun ei tosiaan sijaisia ole läheskään aina saatavilla. Asukkaat jotka hoivakotiin tulee ovat huonokuntoisia, monisairaita jotka tarvitsevat apuja lähes kaikissa päivittäisissä toimissa (hygienia, ravitsemus, lääkkeiden otto, liikkuminen). Kotona kotihoidossa kun pidetään viimeiseen asti on nykyajan trendi.

Ilman lähi-, sairaanhoitajaopiskelijoita olisi moni paikka aivan kusessa, rehellisesti sanoen he on ilmaista työvoimaa melkein ensimmäisestä päivästä asti.

Melkoista multitaskaamista ja yleismiesjuntunen asennetta tosiaan nykyisin hoitajilta vaaditaan. Mikäli on hyvät it-taidot, luonteeltaan organisointikykyinen että pitää monet langat käsissä, fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa niin kyllähän sitä pärjää päivä kerrallaan mutta ei nuo palkat tosiaan ole linjassa vaatimusten kanssa. Lisäksi on naurettavaa, että sh saa vain n. 240€ enemmän peruspalkkaa kuin lähihoitaja vaikka vastuu on ihan älyttömästi isompi kun kaikki sairaanhoidolliset asiat kuuluu sairaanhoitajalle (perushoidon lisäksi), joita osastolla on usein vain yksi. (vaikka olisi kaksi vakanssia auki, niin vaikea on toista sh:ta saada varsinkin maakunnissa). En yhtään ihmettelisi vaikka jotkin kaupungit ottaisi suomessa rekrytointilisän käyttöön. Jostain luin, että jenkeissä olisi maksettu jopa tuhansia allekirjoitusbonuksia hoitajille kun sielläkin on vaikea saada väkeä hoitoalalle.

Jotkut kokeneet vanhemmat hoitajat muistelee välillä vanhoja aikoja kun oli mahdollista viettää aikaa mummojen kanssa vanhoja muistellen tai ihan vaan fortunaa pelaten, itselle tuntui vieraalta ajatus kun tullut alalle kun meno on ollut liukuhihnameininkiä, jossa asiakkaita ei todellakaan yksilöinä kohdata. Harkinnut alanvaihtoa muutamaan otteseen niinkuin moni muukin. (9/2020 tehy kysely hoitohenkilökunnalle; lähes 90% harkitsi alanvaihtoa https://www.tehy.fi/fi/mediatiedote/tehyn-laaja-kysely-koronasta-ei-ole-korvattu-mitaan-alan-vaihto-kiinnostaa-yha-enemman) . Toistaiseksi nyt kuitenkin mennään päivä kerrallaan kun jos irtisanoisi itsensä niin 3kk karenssi napsahtaisi ja kortisto nyt ei varmaan hoitajan työttömänä työnhakijana pitkään olla. Enkä tiedä mitä sitä lähtisi opiskelemaan.

Tulipa pitkä 'vuodatus'. Sanottakoon vielä, että tämä kirjoitus on oma subjektiivinen näkemys hoitokotien tilanteista, joissakin asiat voipi olla paremmin, joissin huonommin (mikäli joku tietää paikan jossa asiat hyvin kuten mitoitus ja ilmapiiri niin saa laittaa yyveetä).

/r/Suomi Thread Parent Link - yle.fi