Žene hreddita, koliko i gdje najviše doživljavate seksizam/šovinizam u Hr?

Nisam seksist niti želim napadati, vrijeđati, ali čisto da se i s druge strane nešto kaže.

Dakle, ajmo reći da i muž i žena imaju posao, nemaju djece. Osim posla, za suživot postoji dosta stvari koje se treba obaviti, od kuhanja, popravka uređaja, plaćanja računa, održavanja čistoće doma, pranja i peglanja odjeće, popravljanja auta, selidbe i nošenja namještaja te ostalog. Nijedan muškarac se neće pobuniti, ako se ima vremena i nema dovoljno novca za platiti druge, obaviti fizički zahtjevnije poslove. Sigurno neće misliti da je glupo da se od njega sve to očekuje, a ne od njegove partnerice. Ja prvi bih rado kuhao, oprao nešto i sredio po kući umjesto odrađivao fizički zahtjevne kućne i vankućne poslove. Da, potreba za njima je rjeđa, ali toliko ima područja da se uvijek ima nešto za raditi. Također, muškarci su zaposleni na poslovima koji su fizički zahtjevniji od poslova koje odrađuju žene pa nije svakih 8 sati rada jednako teško i nije svatko nakon radnog dana jednako sposoban raditi i doma.

Kad dođu djeca, s razlogom se majkama daju duži roditeljski dopusti/porodiljni (a trebali bi biti još duži). Neke stvari su biološki određene, majka je ta koja doji/brine o djetetu/stoji za to vrijeme kući pa može obaviti kućne poslove, a otac je taj koji je preuzeo ostalo jer je već netko doma. Tek se kod roditelja ta polarizacija više vidi i osobno mi nije uvredljiva niti bi se trebala promijeniti. Veći su problem roditelji koji od malena daju kćeri da obavlja poslove u kući, a sin ne mora ništa. To je velika greška u odgoju koja se ne temelji na biologiji.

Ali također, problem je i inat majki koje ne žele dojiti, koriste formulu, daju dijete u jaslice i odmah žele nazad na posao jer eto, one nisu žene kao njihove majke i bake.

/r/croatia Thread Parent